Meme büyütme, kozmetik operasyonlar arasında en popüler olan operasyon olmaya son yıllardaki artışla devam ediyor.
Operasyonlar hakkında Vanity Doktorlarından bilgi almak ister misiniz?
Vanity Estetik olarak düşündüğünüz operasyon hakkında sizlere bilgi verebiliriz.
Doktora SorMeme büyütme ile ilgili düşünülmesi gereken beş ana unsur şunlardır:
Boyut
Meme protezi boyutu, meme büyütme operasyonunun sonucunu belirleyen en önemli özelliklerden biridir. Meme protezi boyutunun ölçüm birimi santimetreküptür. Meme protezlerinin boyutu genelde 200 santimetreküp ile 600 santimetreküp arasında değişir. Protez büyüklüğü seçimi genelde hastanın anatomisine ve sonucun ne kadar doğal görünmesinin istediğine bağlı olarak yapılır.
Çoğu kadın, fazla (ve doğal olmayan şekilde) büyük olmayan ama eskisinden daha büyük görünen memeler ister. Bu sonuca ulaşmak için plastik cerrah hastalarını farklı boyutlardaki protezlerin hastanın kendine has fiziğini nasıl değiştireceği konusunda bilgilendirmesi çok önemlidir. Buna ulaşmanın en iyi yollarından biri hastanın farklı protez boyutlarını denemesi ve farklı boyutların nasıl göründüğünü görmesidir. Buna ek olarak hastalar, vücutları kendilerininkine benzeyen hastaların meme büyütme operasyonu olmadan önce ve olduktan sonra çekilen fotoğrafları görmelidir.
Silikon mu, salin mi?
Protezlerle ilgili en büyük ikinci karar, protezin salin mi silikon mu olduğu arasındaki seçimdir. Salin protezler, steril salinle (tuzlu su), protezler vücuda yerleştirildikten sonra doldurulur. Bu, cerrahınızın protezlerin tam olarak hastanın istediği şekilde göründüğünden emin olmasını sağladığı için iyi bir yöntemdir. Buna ek olarak, yerleştirme için gereken kesi, silikon protezler için gereken kesiye oranla biraz daha küçüktür.
Silikon protezler, insan yağının hissine çok benzemesi düşünülerek tasarlanan silikon bir jel ile üretilir. Bilimsel veri olmamasına rağmen silikonun daha doğal bir görünüşü ve hissi olduğu düşünülür. Salin protezlerin aksine, silikon protezler vücuda tamamen dolu haldeyken yerleştirilir. Silikon protezler, salin protezlere oranla daha maliyetlidir.
Yakın zamanda, ‘jelibon silikon’ adı verilen yeni bir protez türü daha ortaya çıkmıştır. Tıbbi olarak sabit şekilli ya da bir arada duran jel protezler olarak bilinen jelibon silikonlar, geleneksel silikon protezlere göre daha yoğun silikonla doldurulmuştur. Memenin doğal eğimini ve şeklini taklit etmek için üretilmiştir. Jelibona benzeyen, daha yoğun olan silikon dolgu, protezin bu doğal şekilde kalmasını sağlar. Bu protezler için gereken kesi, geleneksel silikon ya da salin protezlere göre çok daha büyüktür. Buna ek olarak, sonuç pürüzsüz ve yuvarlak protezlere göre daha sıkı hissedilebilir.
Cerrahi kesi
Dört farklı kesi türü vardır: koltuk altı (transaksiller) kesi, meme altı kesisi, areola çevresi kesisi ve göbek deliği içinden yapılan kesi. Areola çevresinde yapılan kesi ve meme altında yapılan kesi, en yaygın kesilerdir ve çoğu cerrah bu iki kesi çeşidi konusunda deneyimlidir. Areola çevresi kesisi sırasında cerrah, areolanın alt yarısına yakın bir kesi yapar, bu bölge yara izin gizlenmesini sağlar. Bu kesi çeşidi, meme dikleştirme ya da mastopeksi ile birlikte uygulandığında en iyi sonucu verir. Bu kesiler genelde meme altının vücutla birleştiği bölgeleri çok belirgin olmayan ya da hipertrofik yara izlerine (yükselmiş yara izleri) yatkın olan hastalar için tercih edilir.
Cerrah, meme altı kesisi yaparken memenin alt tarafında, vücutla birleştiği yerde bir kesi oluşturur. Bu kesi, cerrahın protezi yerleştirirken en fazla alana sahip olmasını sağlar. Bu kesi türü, meme dokuları ve pektoral kas arasındaki bölgeyi daha iyi ortaya çıkardığı için slikon protezler için idealdir. Bu, yara izi iyileşmeleri iyi olan ve meme altı kıvrımları belirgin olan hastalar için idealdir.
Göbek deliğinden yapılan kesi ve koltuk altında yapılan kesiler o kadar yaygın değildir ve sadece salin protezler için yapılabilir. Koltuk altı kesisi sırasında cerrah koltuk altında küçük bir kesi yapar, aynı zamanda protezin yerleştirileceği bir tünel oluşturur. Bu teknikte meme üzerinde yara izi oluşmaz ama bu teknik, protezlerin asimetrik olmasını daha olanaklı hale getirir. Göbek deliği kesisi sırasında cerrah, göbek kısmında bir kesi yapar ve yukarıya, meme bölgesine kadar uzanan bir tünel oluşturur. Bu iki kesi yöntemlerinde boş salin protez rulo şeklinde sarılır ve memeye yerleştirilmek için memeye doğru uzanan tünel boyunca ilerletilir. Bu aşamadan sonra protez, önceden belirlenen miktarla doldurulur.
Yüzey
Hastalar, meme protezlerinin yüzeyinin düz mü dokulu mu olacağına karar verebilirler:
- Düz protezlerin meme içinde hareket etmesi ihtimali, dokulu protezlere göre daha yüksektir.
- Düz protezlerin parçalanma olasılığı biraz daha düşüktür ve bu implantlar daha uzun süre dayanıklı olur.
- Dokulu protezlerin dış kabuğu düz protezlere göre daha kalındır, bu kalın kabuk dokulu protezlerin genelde daha sert bir his yaratmasına sebep olur.
- Dokulu protezler, kapsüler kontraktür riskini en aza indirmek için tasarlanmıştır (Ancak kapsüler kontraktür riskini önleme konusundaki çalışmalar farklılık gösterir).
- Protezler kasın altındaki bölgeye yerleştirildiğinde, kapsüler kontraktür riski düz protezlerde ve dokulu protezler için aynıdır.
Şekil
Meme protezlerinin iki türü ya da şekli vardır: yuvarlak ya da anatomik.
Yuvarlak Meme Protezleri
Yuvarlak meme protezlerinin simetrik bir yuvarlak şekli vardır. Yuvarlak şeklin olumlu özellikleri arasında protez meme içinde hareket etse de meme şeklinde biçim bozukluğu olmaması vardır. Yuvarlak meme protezleri hem dokulu hem de düz yüzeylere sahip olabilir. Anatomik protezlere göre ücretleri daha düşüktür.
Yuvarlak protezler hakkında doğru bilinen yanlışlardan biri, bu protezlerin yerleştirildikten sonra doğal görünmediğidir. Bu doğru değildir: yuvarlak protezler anatomik protezler kadar doğal görünebilir, aksi de doğrudur. Yuvarlak protez dikey konumdayken, anatomik protezle aynı şekle sahip olur (bu radyografik görüntüleme ile kanıtlanmıştır. Her zamann olduğu gibi meme büyütme operasyonunuzun nihai sonuçları, anatominiz, plastik cerrahınızın deneyim seviyesi ve protezi yerleştirirken kullandığı teknik gibi faktörlere bağlı olacaktır.
Anatomik Meme Protezleri / Büçümli Meme Protezleri
Anatomik meme protezleri aslında meme rekonstrüksiyonu amacıyla tasarlanmıştır ancak bu protezler kozmetik meme büyütme operasyonlarında kullanılmaya başlanmıştır. Anatomik meme protezleri, önden bakıldığında oval şeklinde görünür. Yandan bakıldığında aşağı kısımda hacimleri daha fazla görünür, alt kısım üstten daha hacimli olduğu için proteze alt kısmının daha hacimli olduğu bir görünüm kazandırır.
Anatomik şekilli protezlerin risklerinden biri, konumları değişirse asimetri oluşmasıdır. Anatomik protezlerde, yer değişiminin önlenmesi için dokuya tutunmayı sağlayan dokulu bir yüzey bulunur, bu yüzey protezin doğru konumda durmasına yardımcı olur. Anatomik şekilli protez tercih etmeyi düşünüyorsanız, protezin yerleştirileceği kısmın net olarak belirlenmesi gerektiği için anatomik protez yerleştirme konusunda deneyimli bir cerrah seçmeniz önemlidir.
Ne Düşünüyorsunuz?
Meme büyütme ameliyatı ile ilgili verdiğimiz bilgileri faydalı buldunuz mu? Konuyla ilgili paylaşmak istediğiniz düşünceleriniz veya deneyimleriniz var mı? Yorumlarınızı bekliyoruz!
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz ya da Vanity Estetik hekimlerine danışınız. Yukarıda okumuş olduğunuz içerik aşağıdaki kaynaklar referans alınarak hazırlanmıştır.
Kaynaklar
PLASTIC SURGERY https://www.plasticsurgery.org/news/blog/the-five-factors-of-breast-augmentation