Kuru cilt tipine sahip olduğunuzu anlamanız için ilk önce cildinizi detaylı bir şekilde analiz etmelisiniz. Kuru cildi teşhis etmek için doktorunuz muhtemelen sizi muayene edecek ve tıbbi geçmişinizi soracaktır. Kuru cildinizin ne zaman başladığını, hangi faktörlerin onu daha iyi veya daha kötü hale getirdiğini, banyo alışkanlıklarınızın neler olduğunu ve cildinize nasıl baktığınızı tartışabilirsiniz.
Operasyonlar hakkında Vanity Doktorlarından bilgi almak ister misiniz?
Vanity Estetik olarak düşündüğünüz operasyon hakkında sizlere bilgi verebiliriz.
Doktora SorDermatoloğunuz, kuru cildinizin yetersiz çalışan tiroid gibi tıbbi bir durumdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını görmek için bazı testler yaptırmanızı önerebilir. Genellikle kuru cilt, dermatit veya sedef hastalığı gibi başka bir cilt durumunun belirtisidir. Kuru cilt özellikleri taşıyorsanız kuru cilt bakımı rutini oluşturabilirsiniz.
Kuru cilt temizliği nasıl yapılmalı?
Kuru ciltler için günlük bakım rutini aslında oldukça pratik fakat püf noktalarla dolu bir süreçtir.
- Doğru temizleyiciyi seçmek çok önemlidir ve tercihen temizlik aşamasında katı sabun tercih edilmemelidir. Sabunu ciltten çıkarmak zordur ve kalan sabun ek kurumaya neden olabilir.
- Geceleri yüzünüzü yıkayın ve sabahları sadece durulayın. En iyi ürünlere sahip olsanız da, cildinizin daha fazla kurumasına neden olacağından gece ve sabah üst üste yüzünüzü yıkamayın. Sabahları yüz yıkamak, cildinizin çeşitli etkenlere maruz kalmasına neden olur ve sonrasında yüzü nemlendirmek işe yaramayabilir.
- Sanılanın aksine kuru ciltler için peeling zararlı değildir. Kuru cilde sahip olanlar da deri dökebilir ancak nazik ürünler kullanmak çok önemlidir. Mikro çiziklere neden olabileceğinden grenli ürünlerden kaçınmak gerekir. Tuz ve şeker losyonları gibi doğal seçenekler kuru ciltler için doğru seçim olabilir. Çizilmeyi önlemek için doğal, yatıştırıcı bir nemlendirici ile birlikte kullanılmalıdır. Vazelin, hindistan cevizi yağı ve bal iyi seçeneklerdir.
- Çok fazla su cildinizi daha da kurutur. Isı tahrişe ve iltihaplanmaya neden olabileceğinden, suyun çok sıcak olması da tehlike yaratabilir. Buhar, gözenekleri açmanın ve cildi kurutmadan cilde nem sağlamanın daha pasif bir yoludur. İster sauna, ister kaynar su kullanın, sıcaklığa ve maruz kalma süresine dikkat edin.
- Nemlendiriciler ve losyonlar, cilt ve elementler arasında ek bir bariyer oluşturur. Parfüm içermeyen ve hipoalerjenik olan özel olarak formüle edilmiş bir ürün seçtiğinizden emin olun.
Bir tonik kullanabilirsiniz, ancak içindekileri iyi okumalısınız. Çünkü kuru ciltler için bakım ürünleri doğal içeriklere sahip olmalıdır. Kullandığınız ürün cildinizi çok sıkı veya gergin hissettiriyorsa kullanmayın ve farklı ürünler için dermatoloğunuza başvurun.
Kuru ciltler nasıl temizleyici kullanmalı?
Sabundaki sert maddeler, cildinizdeki doğal nemlendirici yağları yok edebilir. Bu kuruluk, tahriş ve iltihaplanmaya neden olabilir. Sabun içermeyen temizleyiciler cildinizde sabunla aynı şekilde çalışır, ancak cildin yağlarını tüketmeyen daha hafif bileşenlerden yapılırlar. Kuru cildiniz olduğunda, seramidler, hyaluronik asit veya gliserin gibi nemlendiriciler eklenmiş nazik bir temizleyici kullanabilirsiniz. Cildinizi temizledikten sonra yumuşak ve pürüzsüz hissetmelisiniz.
Temizleyici cildinizin çok kuru, sıkı veya tahriş olmasına neden oluyorsa, farklı bir temizleyici deneyin. Kuru cildiniz varsa salisilik veya glikolik asit içeren temizleyicilerden kaçının.
Aşırı kuru ciltler için ne yapılmalı?
Aşırı kuru cilde sahip olan kişilerin kuru cilde sahip olan kişilerden farklı olarak, cilt bakım rutinlerine eklemeleri gereken bir adım bulunur; yoğun nemlendirme! Kuru ciltli kişilerin nemlendirme ihtiyaçları yüksek olsa da aşırı kuru cilt tipine sahip olan kişilerin ciltlerini her an nemli tutmaları gerekir. Cildi nemli tutmak için bol su tüketmek, yoğun nemlendirici ürünler tercih etmek, cilt bakım rutininde kullanılan tüm ürünleri nem yoğunluğuna göre seçmek ve onarıcı ekstra ürünler kullanmak mantıklı olacaktır.
Kuru cilde hangi krem sürülür?
Ne tür bir cildiniz olursa olsun cildiniz için iyi bir nemlendirici seçmek şarttır. Kuru cilde sahip olanların ise kalın yapılı nemlendirici kremler ile nemi hapsetmeleri gerekir. Kremler daha ince yapıya sahiptir, nemlendirmeye yardımcı olur ve normal ciltler için iyidir. Losyonlar en hafif olanlardır, ana içerikleri sudur ve yağlı ciltler için uygundur.
Fakat kuru ciltlerde kalın yapılı bir nemlendirici kullanmak çok önemlidir. Seramidler, gliserin, hint yağı, vazelin ve kenevir tohumu yağı gibi içerikleri barındıran nemlendiriciler tercih etmek iyi olabilir.
Cilt kuruluğu hangi vitamin eksikliğinden kaynaklanır?
Doğru beslenme, sağlıklı ve parlak bir cilde sahip olma şansınızı artırır. Her gün bol miktarda vitamin ve mineral tüketmek cilt sağlığını korumak için önemlidir. Vitamin eksiklikleri ise cildin kurumasına veya pul pul dökülmesine neden olabilir. B3, B12, A, B6 ve C vitaminlerinin eksikliği cilt kuruluğuna sebep olabilir.
Cilt neden kurur?
Cildin kurumasının en temel sebebi cildin nemsiz kalmasıdır. Cildin nemsiz kalmasına yol açan durumlar aşağıdaki gibidir;
- Cildi tahriş eden deodorant veya parfüm kullanımı
- Sabun içerikli ürünlerin yoğun kullanımı
- Genetik kuru cilt ihtimali
- Musluk suyu gibi sert sulara çok fazla maruz kalma
- Akne ilaçları ve retinol kullanımı
- Soğuk, kuru ve rüzgarlı hava sıcaklıkları
- Yanlış ürün kullanımı
- Yaşlanma
Kuru ciltlere hangi yağlar iyi gelir?
Doğru yağlar, cildinizi çevrenizdeki toksinlerden ve mikroplardan koruyan cilt bariyerinizi geliştirmenize yardımcı olabilir. Badem yağı, hindistan cevizi yağı, ayçiçek yağı ve argan yağı kuru cilt ve egzama gibi kuru cilde neden olan durumlar için en çok işe yarayan yağlardır. Kuru ciltler için günlük bakım rutininde yoğun nem veren yağların kullanılması gerekir.