Cilt hassasiyeti bir cilt tipinden ziyade bir cilt durumu olarak tanımlanır. Alerjiler, aşırı sıcak veya soğuk havalar, cilt bariyerine zarar veren dökülmeler, cilt yaralanması, kuru hava veya egzama gibi diğer genetik cilt rahatsızlıkları sebebiyle cildiniz olduğundan daha hassas bir hale gelebilir. Tüm bunların önüne geçebilmek için cilt tipinizi tanımalı ve ona göre hareket etmelisiniz.
Hassas ciltler nelere dikkat etmeli?
Operasyonlar hakkında Vanity Doktorlarından bilgi almak ister misiniz?
Vanity Estetik olarak düşündüğünüz operasyon hakkında sizlere bilgi verebiliriz.
Doktora SorHassas cilde sahip olan kişilerin iyi bir cilt bakım rutinine sahip olmaları gerekir. İlk etapta cildin tahriş edilmeden iyice temizlenmesi gerekir. Temizlik aşamasının ardından bir yüz serumu ile cildi sakinleştirmek iyi olacaktır. Cilt serumu iyice emildikten sonra yüksek nemlendirme özelliğine sahip bir nemlendirici kullanmak gerekir. Tüm bu aşamalardan sonra güneş kremi kullanmak olmazsa olmazdır. Hassas cilde sahip olan kişilerin mevsim fark etmeksizin güneş kremi kullanmaları gerekir. Bu cilt bakım rutini ile birlikte, güneşten kaçınmak, cildi tahriş edecek ürünlerden uzak durmak ve cilde nazik davranmak çok önemlidir.
Cildin hassas olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Cildinizin hassas olup olmadığını anlayabilmek için cildinizi iyi bir şekilde dinlemeniz gerekir.
- Cildiniz Reaktiftir: Hassas bir cildiniz varsa sabunların, deterjanların, parfümlerin veya cilt bakım ürünlerinin kaşıntı, kuruluk veya kızarıklık gibi reaksiyonlara sebep olduğunu görebilirsiniz. Ayrıca soğuğa, güneşe ve rüzgara maruz kalmak ciltte hassasiyeti tetikleyebilir.
- Cildinizde Kızarıklık Fark Edebilirsiniz: Hassas cilde sahip çoğu insan bir miktar kızarıklıkla baş eder. Bu, kırmızı bir döküntü, kırmızı şişlikler ve hatta genişlemiş kan damarları şeklinde görülebilir. Genellikle kızarıklık, kuru ve hassas ciltler için evde maske yapmak gibi kısa süreli bakımlar ile tedavi edilebilir.
- Cildiniz Kuruyabilir: Hassas bir cilt aynı zamanda kuru bir cilt yapısına yol açabilir. Soğuk, kuru havalarda ve rüzgara maruz kaldığınızda kuru ciltle ilgili daha fazla sorun yaşamanız muhtemeldir. Nazik bir nemlendirici kullanmak ve cildinizi tahriş edici durumlardan korumak en iyi çözümlerdir.
- Cildiniz Sivilcelere Yatkın Olabilir: Hassas ciltler aynı zamanda sivilceler gibi püstüllere elverişli yapıdadır. Bu nedenle cildi temiz tutmak ve sivilce önleyici ürünleri bir dermatolog onayında cilt bakım rutinine dahil etmek çok önemlidir.
Hassas ciltler hangi içerikleri kullanmamalı?
Alkol, sülfatlar ve koruyucular hassas ciltler için en tetikleyici cilt bakımı bileşenlerinden bazıları olabilir. Bunlardan herhangi birinin cildinizi tahriş ettiğinden şüpheleniyorsanız dermatoloğunuza danışabilirsiniz. Cilt bakımı rutininizden içerikleri çıkarırken, sorunun temel nedeninin tam olarak hangi bileşen olduğunu belirlemenize yardımcı olması için, her seferinde bir grubu ortadan kaldırmak yararlı olabilir.
Bu sert bileşenlerin cilt bariyerinize zarar verdiğinden şüpheleniyorsanız, cildinizin dengesini yeniden sağlamak ve cildinizi sakinleştirmek için hassas cilt bakımı için üretilmiş ürünlere yönebilir ve nemlendiriciler ile cildinizi nemli tutabilirsiniz.
Hassas cilde hangi yağ iyi gelir?
Hassas ciltler için en önemli adım cildin nemlenmesidir. Bu nedenle kullanılan yağlarda da dikkat edilmesi gereken ilk nokta ürünün cildi ne kadar nemlendirdiğidir. Hassas ve kızarık cilt tedavisine iyi gelen yağlar aşağıdaki gibidir;
- Jojoba Yağı: Jojoba yağı cildi derinlenmesine nemlendirir. Bu nedenle kırışıklıkları azaltır, sedef hastalığı, akne ve dermatit tedavisine yardımcı olur. Cildi normal canlılığına geri döndürür ve sağlıklı bir ışıltı verir. Kızarık ciltler için maske olarak da kullanılabilir.
- Üzüm Yağı: Donuk, çatlamış ve hassas olan cilt tiplerine uygundur. C vitamini dolgulu ve GLA açısından zengin üzüm yağı, cildi yumuşatır ve yeni doku geliştirir.
- Argan Yağı: E Vitamini ve yağ asidi bakımından zengin olan argan yağı, cildi doğal yollar ile tedavi etmek için harikadır. Cildi pürüzsüzleştirir, cilt tonunu eşitler ve cilde elastikiyetini geri kazandırır. Cildi çevresel etkilerden korur. Sebum düzenleyicidir ve akne eğilimli ciltlere de yardımcı olabilir. Hassas ciltler için maske görevi görür.
- Avokado Yağı: Hassas cilt temizliği rutininde nemlendirmeye, ışıltı katmaya ve yorgun cildi canlandırmaya yardımcı olur. Çok zengin bir içeriğe sahip olduğu için kuru, kaşıntılı ve nemsiz kalmış ciltler için harikadır.
Hassas cilt nasıl güçlendirilir?
Hassas ciltleri güçlendirmek için birçok farklı yol bulunur. Hassas ciltler için bakım önerileri aşağıdaki gibidir;
- Güneşe Dikkat Etmelisiniz: “Güneş kremi sürün” bu günlerde yaygın bir tavsiyedir, ancak güneşten korunma özellikle hassas cilde sahip kişiler için önemlidir. Güneşe maruz kalmak cildinize zarar verebilir, kurumasına ve erken yaşlanmasına neden olabilir.
- Bol Su Tüketmelisiniz: Cildiniz kuruduğunda daha ince ve daha hassas hale gelebilir. Cildiniz nemlendiğinde daha dolgun ve sağlıklıdır. Doğduğumuzda vücudumuzun %75’i sudur ve bu oran yaşlandıkça azalır. Daha fazla su içmek, yaşlandıkça cildinizin incelmesini önler, ayrıca diğer organlarınız için de iyidir.
- Cildinizi Sürekli Nemlendirmelisiniz: Canlı cilt hücreleriniz, yağlar olarak da bilinen lipidler tarafından bir arada tutulur. Cildinize nemlendiriciler ile daha fazla nem vermek, hücreleriniz arasında daha sıkı bir bağ oluşturacak ve tahriş edici maddelere karşı daha az savunmasız hale getirecektir. Hassas ciltler için nemlendirmenin, en önemli noktalardan biri olduğunu unutmamalısınız.
Hassas cilt ve alerjik cilt arasındaki fark nedir?
Alerjik cilt reaksiyonu, çoğu durumda kızarıklık gibi gözle görülür belirtilere neden olan tıbbi bir teşhistir. Hassas cilt ise öznel bir deneyimdir. Alerjik bir cilt reaksiyonu, bir alerjene maruz kaldıktan sonra kendini gösterir ve tekrarlanabilir. Bunun teknik adı alerjik kontakt dermatittir. Semptomlar ortaya çıktıktan ve alerjen ortadan kaldırıldıktan sonra, tedaviyle ortadan kaldırılması birkaç hafta alabilir. Hassas cilt ise gözle görülür herhangi bir belirti göstermeyebilir. Semptomlar ciltte kuruma, karıncalanma, yanma veya batma gibi hissedilebilir. Hassas cilt temizliği iyi yapıldığı sürece gözle görünür hasarlar azalacaktır.